Vitamin E

FL0094_n

E-vitamin

Az E-vitamin zsíroldékony vegyület, amely a májban, a zsírszövetben, az izomszövetben, így a szívizomban is, a herékben, a méhben a vérben és a mellékvesékben található nagyobb mennyiségben.

Az E-vitamin hatása nyolc féle tokoferol izomernek köszönhető, melyeket a görög abc betűivel jelölnek. A leghatásosabb az alfa-tokoferol

A természetes élelmiszerek a különböző tokoferol-izomereket változó arányban tartalmazzák, ez magyarázza eltérő E-vitamin-aktivitásukat.

Az E-vitamin (tokoferol) fontos szerepet tölt be szervezetünk fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban. Nagy segítséget jelent betegség utáni, legyengült állapotban, mivel fokozza a sejtek regenerációját.

Az E-vitamin védi az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól, ezzel segíti az érelmeszesedés megelőzését. Hatására javul az A-vitamin ellátottság is. A természetes eredetű E-vitamint a testszövetek lényegesen hosszabb ideig képesek tárolni, mint a szintetikust. Kedvező hatást gyakorol az E-vitamin az idegrendszerre, a szexuális teljesítőképességre, megfiatalítja a bőrt és a hajat. Kiváló értágító és alvadásgátló, jó vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó. Megakadályozza a durva hegek képződését.

Különösen antioxidánsként tölt be fontos szerepet az E-vitamin a szabadgyökök elleni védelemben. Egy molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsavmolekulát tud megvédeni a szabadgyökök károsító hatásától. Szívspecialisták úgy tapasztalták, hogy a szívroham közben vagy közvetlenül utána beadott E-vitamin megóvhatja a szívizmot a további károsodástól. Az E-vitamin a szívkoszorúér-műtéten átesett betegek gyógyulását is gyorsítja. Rendszeres fogyasztása erősíti az idősebb emberek immunrendszerét, így nagyobb védettséget ad a fertőzésekkel szemben. Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet a Parkinson-kórban szenvedőknek, mivel enyhíti a vele járó kellemetlen tüneteket, az izomrángásokat. A spontán vetélések megelőzésében az E-vitamin kellő jelenléte fontos tényező.

Az E-vitamin hiányában a T-sejtek funkciói gyengülnek, ezáltal az immunrendszer működése nem kielégítő. Az E-viatmin a veleszületet- és a specifikus immunválaszt is fokozza. Az étrendi E-vitamin kiegészítés különösen fontos az idős korosztálynak, hiszen náluk az immunaktivitás már gyengült és közismert, hogy esendőbbek bizonyos bakteriális és virális kórokozókkal szemben.

Testépítőknek a megfelelő izomfejlődéshez feltétlenül növelniük kell az E-vitamin bevitelét. Javítja az izmok teljesítményét, késlelteti az izmok elfáradását és ezáltal kedvezően alkalmazható a sportolóknál.

FIGYELEM!

  • Magas vérnyomás esetén fokozatosan kell emelni a bevitt E-vitamin dózisát.
  • A szervetlen vas sói az E-vitamin hatását tönkretehetik, ezért legalább 8 óra különbséggel vegyük be a két készítményt. A szerves vaskészítmények szedhetők E-vitaminnal.
  • A sok klóros csapvizet fogyasztók E-vitamin szükséglete fokozott.