SUPER COQ10 Plus

CV0179_n

SUPER COQ10 Plus

Q10 KOENZIM ISMERETEK 1.

A Q10 koenzim hatása a szív-, érrendszerre

 

A Q10 kiváló antioxidáns, és mint ilyen segíti a szív- és érrendszer működését is. Javítja az energiatermelést a sejtekben (különös tekintettel a szívizomra), és segít a vérrögképződés megelőzésében.
Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a koenzim Q10-kiegészítők, akár önmagukban vagy más gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is segíthetnek az alábbi esetek megelőzésében, illetve kezelésében:

Magas vérnyomás

A vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a CoQ10 potenciálisan csökkenthetia szisztolés vérnyomást akár 17 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást 10 Hgmm-rel, de ehhez legalább 12 hetes Q10 szuplementáció szükséges.

Szívelégtelenség

Bizonyított, hogy a CoQ10 segíti a szívelégtelenség kezelését a hagyományos gyógyszerekkel kiegészítve. Azt találták, hogy pangásos szívelégtelenség esetén, amikor romlik a balkamra pumpafunkciója, akkor a szervezet Q10 szintje is alacsony. Ilyenkor a Q10 kiegészítők hatására csökken a tüdőben és az alszárakban felgyülemlett vizenyő, ezáltal javul a légzés és a szívelégtelenségben szenvedő beteg terhelhetősége is.

Szívinfarktus

Egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik a szívinfarktus után 3 napon belül elkezdték a Q10 szuplementációt, kevésbé valószínű a szívroham megismétlődése. Továbbá kimutatták azt is, hogy akik rendszeresen szednek Q10 kiegészítőket kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik nem törődnek a megfelelő mennyiségű Q10 bevitellel.

A Q10 alapvetően a májunkban termelődik, viszont megfelelő táplálkozással hozzájuthatunk az optimális mennyiséghez.Sajnos a szervezeten belüli szintézis már a 30-40-es éveinkben csökkenni kezd, így nagyon hasznos lehet a Q10 kiegészítők rendszeres fogyasztása.

Forrás: http://www.umm.edu/altmed/articles/coenzyme-q10-000295.htm
University of Maryland Medical Center 

 

 

 

 

Q10 KOENZIM ISMERETEK 2.

A Q10 felhasználásának területei

 

A Q10 koenzim annak idején igazi csodaszerként vonult be a köztudatba. Eleinte még szívgyógyszerként vetették be, később már étrend kiegészítőként szolgálta és szolgálja ma is emberek millióinak egészségét.


RÖVID TÖRTÉNETE

Miután sikerült marhaszívből izolálni és azonosítani a koenzim Q10-et 1957-ben, rögtön a kutatók figyelmének középpontjába került. A temérdek orvosi kutatása nyomán, Japánban már a 60-as évektől használják étrend-kiegészítőként, 1976-ban pedig törzskönyvezték, mint gyógyszer. Nem elírás, ott valóban gyógyszerként használják a Q10-et és a kezdetektől alkalmazzák különböző szívbetegségek kezelésében, sikerrel!

MI IS VALÓJÁBAN A Q10?

A Q10 egy tirozin nevű aminosavból keletkező enzim, mely a sejtek mitokondriumaiban, az energiatermelésben vesz részt. A táplálkozással felvett szénhidrátok, zsírok és részben a fehérjék ezekben a mitokondriumokban a Q10 koenzim közreműködésével ATP-vé, azaz energiahordozóvá válnak. Ha a sejtnek energiára van szüksége, lebontja az ATP-t és felszabadítja az energiát. Minél magasabb a sejtekben található koenzim Q10 szint, annál több energiát képesek előállítani. Érthető tehát, hogy Q10 hiányban a szervezet energiahiányos állapota alakul ki. Noha a Q10 alapvető feladata a sejtszintű bioenergetika javítása és az oxidatív stressz ellensúlyozása, számos betegségben alkalmazzák a gyógyszeres kezelés hatékony kiegészítéseként.

A Q10 erős antioxidáns hatásáról is jól ismert, E vitaminnal kiegészítve még sokkal erősebben veszi fel a harcot a sejtjeinket károsító szabadgyökök ellen, így nagymértékben késlelteti szervezetünk öregedését és védi bőrünket is a napfény és a káros UV sugárzások esetleges következményeitől.

A Q10 FELHASZNÁLÁSÁNAK TERÜLETEI

Bizonyított tény, hogy a stressz, a fokozott szellemi- és fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt is. További csökkenést okozhatnak egyes gyógyszerek is, mint például egyes koleszterinszint csökkentők és vérnyomás csökkentők. Mindezeket ismerve nagyon hasznos lehet a Q10 kiegészítők rendszeres fogyasztása.

A Q10 megdöbbentő pozitív hatása megfigyelhető az olyanfogínybetegségek kezelésében is, mint például a fogínysorvadás. A fogínybetegség igen gyakori, duzzanattal, vérzéssel, fájdalommal járó probléma. Ezekben az esetekben a fogíny Q10 szintje csökkent. Q10 szuplementáció hatására gyorsabbá válik a gyógyulás és a szöveti regeneráció.

Ugyancsak helyes, ha egyébként makkegészséges fiatalokrendszeresen Q10-et szednek olyankor, amikor szokatlan erőkifejtésre szánják el magukat, például erősen sportolni kezdenek. A legutóbbi sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentékenyen is gyöngíthetik az immunrendszert. A Q10 megfiatalítja a szervezetet, acélosítja az izmokat és igen jó hatással van az agyműködésre is.

Q10 KOENZIM ISMERETEK 3.

Q10 a migrén ellen

 

Volt már migréned? Ha nem, örülj a szerencsédnek! Minden tízedik ember átéli ezt a kínzó fejfájást, mely kiszámíthatatlanul és rendszeresen visszatér.
migrénes roham nehezen csillapítható szokásos fájdalomcsillapítókkal, leginkább megelőzéssel próbálják kezelni. Legelterjedtebb a magas vérnyomás kezelésében is használt gyógyszerek alkalmazása, azonban ezeknek rengeteg mellékhatása ismeretes, melyek közül a legenyhébbek az aluszékonyság és szédülés. Mindemellett sajnos tény, hogy a migrénes rohamok szövődményei idővel idegrendszeri károsodást is okozhatnak.

Azonban semmi ok az elkeseredésre!
Több kutatásban is megállapították, hogy a migrénes panaszokon segíthet a megfelelő Q10 pótlás.

Egy 2006-os kutatásban 32 migrénes beteget kezeltek napi
150 mg CoQ10-zel. Három hónapos Q10 terápia után a betegek több mint 60%-nál értek el átlagosan 60%-os csökkenést a migrénes napok számában, míg a rohamok gyakorisága több mint 40%-kal csökkent és mindeközben nem tapasztaltak mellékhatást. Hasonló eredményt értek el magyar kutatók egy évvel korábban egy három hónapig tartó, rendkívül magas evidenciaszintű vizsgálatban.

Egy másik, 1550 embert bevonó vizsgálatban, bizonyítottan Q10-hiányos migrénes betegeknek napi 1-3 mg/testtömeg kg mennyiségű Q10-et adva (pl.: 70 kg-os betegnek 70-210 mg/nap)rövid időn belül, körülbelül 3 hónap alatt csökkent a rohamok száma, gyakorisága és súlyossága.

A Q10 olyan fontos szerepet játszik az agyi folyamatokban (antioxidánsként védve az érzékeny területeket), hogy az Alzheimer-, Parkinson-, és Huntington kórt kutatók figyelmét is felkeltette. Számos kezdeti tanulmány jelent meg, melyek igazolták a Q10 idegrendszeri védőhatásait, például a sejthalál és az agyszövet pusztulásának csökkentését és a sejtpusztító oxidatív stressz elleni hatását.

Mindezeket ismerve bizakodhatunk, hogy hosszú távú Q10 pótlással nemcsak a migrén felett győzhetünk, de hatékonyan támogathatjuk az idegrendszerünket is!

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385