Super Soya Lecithin

 PN0104_n

A jó öreg lecitin két évtizedes pályafutása

 

A lecitin nem „lerágott csont”. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy írni róla megtiszteltetés. Aki még nem ismeri, ideje, hogy ezt megtegye, aki már ismeri, tudja, hogy figyelmet érdemel. Ezért szentelünk neki újból néhány sort.

A lecitin olyan természetes anyag (zsírféle), amelynek rendkívüli előnyeit még mindig nem ismerik elegen. Fő alkotórésze a kolin és az inozitol, két igen fontos ingerületközvetítő alapanyag. A kolin kulcsszerepet tölt be az ún. biológiai membránok szerkezetében, és gyakran kapcsolódik a vitaminokhoz (a B-vitamincsoport tagjaként tartják számon). Biológiai membránok alatt a sejtek és más struktúrák falait értjük. Élettani szempontból a kolin különösen az izom- és idegsejtek, valamint az agyburok falaiban tölt be elengedhetetlen szerepet.

A kolint, inozitolt és a belőlük összetevődő lecitint egyaránt zsírégető, zsírbontó, epe- és májvédő, valamint érfalvédő anyagként, tudományos kifejezéssel élve lipotróp anyagként tartják számon. A lipotróp anyagok elősegítik, hogy a koleszterin a szervezetben biztonságosan keringjen, és káros lerakódásokat ne okozzon. A lipotróp, azaz a „zsírégető” anyagok a szervezet zsírsavaira hatva meggyorsítják a természetes zsírlebontó, „zsírégető” folyamatokat. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását is. A hagyományos fogyasztószerekkel szemben kizárólag a felesleges zsírok lebontásában működnek közre.

Lecitin szükséges tehát ahhoz, hogy a koleszterin ne rakódhasson le az erek falára. A lecitin ugyanis a koleszterint és az egyéb zsírokat vízben oldódó formává alakítja át, így azok hatékonyan kiürülnek a szervezetből. A lecitin tartós szedése emulgeálja a koleszterint, és ezáltal lassíthatja vagy megakadályozhatja az epehólyagban keletkező koleszterinkövek növekedését, illetve azok kialakulását is. A lecitin tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Jó székletlazító és puffadásgátló hatása is van. A lecitin és a „védő hatású” HDL-koleszterin rendkívül fontos szerepet játszik a belső elválasztású mirigyek működésében, ezáltal szerelmi életünkben is.

A lecitin igen jelentős szerepet játszik az ízületi bántalmakban szenvedők életében, hogy gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének. Különösen erős ízületi fájdalmak esetén (például időváltozáskor) a szokásos mennyiségnek a többszöröse is fogyasztható, mivel semmiféle káros hatása nem ismert, és ezért túladagolni nem lehet. Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek. Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalmak korlátozzák.

A lecitin egészséges színt ad a hajnak és csökkenti a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása.

Javítja az emlékezőképességet és enyhén nyugtató hatású. Javítja az idős, étvágytalan, kedvetlen emberek általános közérzetét, mivel kiváló roboráló és tonizáló szer.

A lecitin növeli a betegségekkel szembeni ellenállást azáltal, hogy elősegíti a csecsemőmirigy (thymus) működését, serkenti a nyiroksejtekben az ellenanyagok termelődését, fokozza a falósejtek (phagocyták) szaporodását és tevékenységét. A falósejtek körülveszik és felfalják a szervezetet megtámadó testidegen anyagokat és kórokozókat, valamint a nyiroksejtekkel (lymphocitákkal) karöltve elpusztítják az idegen vagy kórosan elváltozott szöveteket a testben.

A lecitin teljes egészében az egészségünket szolgálja.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385