Pure Inulin

CV0203_n

Haladjunk belülről kifelé!

A rostok enzimeink által lebonthatatlan komplex szénhidrátok, melyek kizárólagos táplálékai a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumoknak. Ha egészséges bélflórát szeretnénk, ami képescsökkenteni egyes rosszindulatú megbetegedések (például vastag- és végbéldaganatok) kockázatát, akkor a rostfogyasztás ugyanolyan fontos, mint a bélflóra napi szintű visszapótlása probiotikumokkal. Az inulin kifejezetten a Bifidobaktériumok szaporodását és anyagcseréjét segíti, de természetesen más törzsek is képesek hasznosítani.

Székrekedés vs. hasmenés

A megfelelő típusú és mennyiségű rostfogyasztás (kellő folyadékpótlással együtt) képes rendezni a székelési gondokat. Irritábilis bél szindrómában (IBS) gyakori, hogy egymást váltják a hasmenős és szorulós időszakok, de a szorulás gyakori probléma gyerekeknél és idősebbeknél is. Mivel az inulin vizet szív fel, ezzel növeli a széklet térfogatát, ami a haladását gyorsítja és lágyítja is azt, így egyszerűbb teszé a székelést, csökkentve az aranyeres problémák kialakulásának az esélyét. Ugyanez a szivacsszerűen működő vízfelszívás segít enyhíteni a hasmenés tüneteit is. A hasmenés a valamilyen okból a bélben megjelenő többletvíz miatt alakul ki, mely nyomást gyakorol a bélfalra. Az inulin ezt a felesleges vizet szívja be, ezúttal „szilárdítva” a salakot, és lassítva annak haladását.

Az egészséges csontokért

Éppen vízoldékony tulajdonsága miatt lehet segítségünkre csontjaink védelmében is. Furcsán hangzik? Pedig logikus: egyre több és több kutatás számol be arról, hogy az inulinnal kiegészített étrenden lévő embereknél több kalcium és magnézium szívódik fel a bélből. Ezt igazolták kiskamasz gyerekeken, menopauza utáni nőkön és fiatal férfiakon is. A több kalcium nagyobb csúcs-csonttömeg kialakulásához járult a kamaszoknál, és a csontvesztés lassításához felnőttkorban. A jelenség hátterében egyrészt az áll, hogy a nagy víztartalmú oldatból könnyebben felszívódik a kalcium, másrészt az inulin a bakteriális felhasználás során hozzájárul a bélflóra savas kémhatásának fenntartásához, mely szintén megkönnyíti az ásványi anyagok felszívódását.

Koleszterin, vércukor

A normális testtömeg elérése és megtartása, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése, a szénhidrát-anyagcsere szabályozása mind összefüggő mechanizmusok a szervezetünkben, amelyek egészséges működéséhez a rostok, így az inulin is alapvetően járul hozzá. A vízfelszívással járó duzzadás hozzásegít a jóllakottság, illetve a teltségérzet kialakulásához, így kevesebb energiát viszünk be, mely hozzájárul a kívánt testtömeg eléréshez. Lassítja a szénhidrátok felszívódását is, így a vércukorszint nem hirtelen emelkedik, hanem elnyújtva, ezzel nem csak a szénhidrát-anyagcsere szabályozásához járul hozzá jótékonyan, de a fogyókúra során a vércukorszint nagyívű ingadozása miatti éhségrohamok elkerülését is segítheti.

Bár az egészséges testtömeg és szénhidrát-anyagcsere nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszer védelméhez, az inulin közvetlenül is hat erre a területre is. Több klinikai vizsgálat igazolta, hogy az inulinképes csökkenteni az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjét, melyek az érelmeszesedéskialakulásában közvetlenül is felelősek. Mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mind az elhízott betegeknél szignifikáns LDL-, összkoleszterin- és tigliceridszint-csökkenést igazoltak már napi 7-8 g inulin étrendbe illesztése mellett!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385