Oregano Oil

Az oregano egy évelő növény. Gyógyászati célra általában a leveleit, szárát és virágát alkalmazzák. Aromás tulajdonságai miatt már az ókorban is kedvelt volt.

Az oregano általános felhasználásban ételízesítő, valamint természetes tartósító szer. A népi gyógyászatban légzési és gasztrointesztinális problémák gyógyítására, valamint menstruációs rendszertelenségekre használták. A modern fitoterapeuták helyi alkalmazásban infekciók, fertőzések kezelésére ajánlják. Az oregano olaj, fentieken túl használatos még mukolitikus (nyákoldó) és görcsoldó hatása miatt is.
A szárított növény számos összetevőt tartalmaz: illóolajat (~ 3%), mint például carvacrol, thymol, és borneol, valamint flavonoidokat, rozmaringsavat, triterpenoidokat (pl. oleánsav), szterolokat, A- és C- vitamint. Az antimikrobiális és gombaellenes hatásokért az oregano thymol és carvacrol nevű komponens felelős. In vitro kísérletek azt mutatták, hogy az oregano olaj, és különösen a carvacrol sokkal hatékonyabban gátolja Candida albicans növekedését, mint az általánosságban használt gombaellenes szer a calcium magnesium caprylate.
Tudományos eredmények
Paraziták

Az oregano parazita és gombaellenes, antioxidáns, antibakteriális és rovarriasztó hatással is rendelkezik.

Gyulladáscsökkentő
A rozmaringsav, mely az oreganoban is megtalálható, a cyclooxygenase 2 (Cox-2)-t gátló hatással rendelkezik, hasonlóan az ibuprofenhez, naproxenhen és aspirinhez. Valószínűleg ez okozza a gyulladáscsökkentő hatást.

Antioxidáns
Az oregano egyes összetevői antioxidáns hatással rendelkeznek, azaz védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben.

Biztonság
Allergiák
Lehetséges keresztreakciók léphetnek fel más növényekkel, melyek pl. a Lamiaceae családba tartozók (pl. Hyssopus officinalis), bazsalikom (Ocicum basilicum), majoranna (Origanum majorana), menta (Mentha piperita), zsálya (Salvia officinalis), és levendula (Lavendula officinalis).

Mellékhatások
Az oregano az ajánlott dózisok mellett jól tolerálható.
Az oregano csökkentheti a vércukorszintet. Elővigyázatosan alkalmazandó cukorbetegségben és alacsony vércukorszintek előfordulása esetén.

Terhesség és szoptatás
Az oregano nem ajánlott olyan mennyiség felett, mely a normál táplálkozás során az ételekben megtalálható.

Kölcsönhatások
Az oregano csökkentheti a vércukorszintet. Elővigyázatosság szükséges, ha olyan gyógyszerekkel alkalmazzák együtt, melyek szintén csökkentik a vércukorszintet.
Az oreganonak fitoösztrogén hatása lehet.
Az oreganonak antitrombin hatása lehet, ezért elméletileg interakcióba léphet antikoaguláns szerekkel.
Az Oregano csökkentheti a vas felszívódását.

Javasolt adagolás
Külsőleg:

Az Oregano olaj közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók (viszketés, stb.) lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.
Bőrön: Pár csepp, az érintett területbe történő bedörzsölésével. Ha szükséges, megismételhető.
Samponokban: Pár cseppet kell adni a samponhoz, hajmosás előtt. A habot pár percig a hajon kell hagyni, majd leöblíteni.
Szappanokban: Pár csepp oregano olaj folyékony szappanhoz vagy tusfürdőhöz adagolva kiváló antiszeptikus hatást kölcsönöz a szernek. Tusoláshoz, kézmosáshoz is kiváló.
Fog és fogínyvédelem: Pár csepp a fogkefére (fogkrém helyett) téve fogkrém helyett alkalmazható. Ínyproblémák esetén napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.
Szemölcsökre, hólyagokra: Az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul.
Gombásodás, “atléta-láb”: Egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. Az olaj áthatolva a körmön, elpusztítja a gombákat. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábgombásodás. Pár napon belül érzékelhetően javulnak a tünetek.
Inhalálás: Párologtatóba téve az oregano olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól, stb. való megtisztítására.

Belsőleg:
Az oregano olaj belsőleg alkalmazva erős hatással bír gombák (candida is), baktériumok és vírusok széles spektrumával szemben. Ugyanígy hatásos belső paraziták, vírusok ellen. Egy pohár vízbe, gyümölcslébe vagy tejbe adagolva ajánlatos. Nyelv alá cseppentve is alkalmazható, de figyelembe kell venni, hogy erőteljes íze van, valamint bővebb nyálelválasztást indukálhat.

Gyerekek (18 éves kor alatt)
Tekintve, hogy a gyerekek még nem diagnosztizált egészségügyi problémákkal is rendelkezhetnek (pl. allergia), az oregano olaj nem alkalmazható orvosi véleményezés nélkül 10 éves kor alatt.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385