New Life – kismama vitamin

Multivitaminok terhes és szoptató anyáknak

A terhes és szoptató anyáknak különleges szükségleteik vannak, ezért speciális összetételű táplálékot igényelnek. Az terhes nőknek kétszer annyi vasra van szükségük, mint a többieknek. Ahhoz, hogy a terhes asszony a mai táplálkozási szokások mellett fedezni tudja vasszükségletét, naponta kb. 5-7000 kalóriát kellene elfogyasztania, ami teljességgel lehetetlen.

A csökkent vasbevitel következményeként hazánkban a terhesek csaknem felénél vashiányos típusú vérszegénység alakul ki. A vashiányos kismamának az újszülöttje is vashiányban szenved. Újabb kutatások igazolták, hogy az egyéves kor alatt kialakuló vashiánynak az intelligenciára, a fejlődésre gyakorolt negatív hatását későbbiekben adagolt vaskészítményekkel teljesen megszüntetni nem lehet.

Kalciumból a kismamák szintén fokozott bevitelre szorulnak, hiszen a magzat egészséges csont- és fogfejlődéséhez nagyobb mennyiségre van szükség. Ha a kismama nem fogyaszt elegendő mennyiségű kalciumot, akkor a magzat fejlődéséhez szükséges mennyiség a várandós anya szervezetéből fog hiányozni. Így a csontritkulás kialakulásának veszélye fokozódik.

A terhes nőknek rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin is. Az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin csoporthoz tartozó, vízoldékony folsavra, amely kiemelt szerepet játszik a placenta (méhlepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében. A folsavnak bizonyos fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc (spina bifida) kialakulásával szemben védőhatása van. Nélkülözhetetlen továbbá a nukleinsavak (RNS és DNS) szintéziséhez. Másik kedvező hatása, hogy fokozza a tejképződést.

A korszerű készítmények A-, B-, C-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A terhes és szoptató anyák számára nagy jelentőségű a C-vitamin fokozott mennyiségben való bevitele, hiszen a C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csont-, a porc- és a kollagénképzéshez, az enzimfolyamatokhoz.

FIGYELEM!

• A terhes és szoptató anyáknak készített speciális termékek szedését a kezelőorvossal meg kell beszélni, főleg akkor, ha más gyógyszer vagy vitamin fogyasztása is javasolt.

 

Gyakorlati jó tanács:

Programozott terhességnél már a fogantatást megelőző két hónapban érdemes multivitamint fogyasztani, mert a fejlődési rendellenességek megelőzésében ennek nagy jelentősége van.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385