Liver Aid – májvédő

Életünk során szervezetünk számtalan májkárosodást előidéző tényezővel kerül kapcsolatba, melyek sokszor már annyira megszokottak hétköznapjainkban, hogy nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. Ilyenek egyes gyakran használt kémiai anyagok, vegyszerek (permetezőszerek, szerves oldószerek, festékek), gyógyszerek (pl. a gyakran, sokszor feleslegesen “bekapkodott” lázcsillapítók, antibiotikumok), stb.

A szervezet „boszorkánykonyhájaként” is gyakran emlegetett máj igen sokrétű funkciókat lát el. Közel ötszáz feladata ismert, melyek közül a legfontosabbak:
– a szénhidrát-, zsír és fehérje-anyagcsere központja,
– a felhalmozódó méreganyagok és a külvilágból bekerülő káros anyagok közömbösítése,
– a felszívódott glukóz keményítőként (glikogén) történő raktározása, majd szükség esetén ismét glukózzá alakítása és a vérbe juttatása,
– a béta-karotin átalakítása A-vitaminná,
– zsírok képzése és átalakítása,
– az aminosavak lebontása és átalakítása,
– vörösvértestek lebontása -így képződik a bilirubin (epefesték),
– koleszterin lebontása epesavakká, melyek nélkülözhetetlenek a zsíremésztéshez,
– bizonyos fehérjék előállítása (hormonok, véralvadási faktorok, albumin) itt folyik,
– magzati korban a máj fontos vérképző szerv is.

Közismert az alkohol mértéktelen fogyasztásának, egyéb krónikus függőségeknek (gyógyszer, drog), illetve a zsírdús, erősen fűszerezett ételek fogyasztásának kedvezőtlen hatása is.
Szintén gyakoriak a különböző vírusfertőzések okozta fertőző májgyulladások. A vírushepatitisek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszerrel, tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt ételekkel, ill. palackozatlan vízzel) kerül a szervezetbe, a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

A májkárosodás nagyon súlyos probléma, hisz a fenti felsorolásból is láthatjuk, milyen sok fontos anyagcserefolyamat zavarát okozhatja. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Számos más kedvezőtlen folyamat is beindul, pl. a vérképzés zavarai miatt a májeredetű betegségeket mindig bizonyos fajta vérszegénység kíséri, mivel normál esetben a májban található vas és réz a hemoglobin szintézisét biztosítaná. Zavart szenved az úgynevezett karbamidciklus is, aminek a következtében jelentősen emelkedhet a vérszérum ammóniaszintje. Az erősen emelkedett szérum ammóniaszint mérgezi a szervezetet, gátolja az energialáncot, csökkenti az agytevékenységet.

Törekednünk kell tehát a májat károsító hatások kiküszöbölésére. A működésbeli zavart ráadásul viszonylag későn észleljük, mivel a klinikai tünetek csupán jelentősebb májkárosodás esetén mutatkoznak meg, továbbá a máj nem képes idejében fájdalommal “jelezni” a rendellenességeket. Bár a károsodott májszövet mellett működő ép szervrész sokáig képes ellátni feladatát, ez természetesen nem jelent egészséges májat.

Láthatjuk, hogy mindennapi életünkben milyen gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor tartósan májkárosító hatásokat kell elszenvednünk. Azon túl, hogy igyekszünk ezeket elkerülni, érdemes megismerni azokat az anyagokat, amelyek a máj védelmében szerepet játszanak. Ezek elsősorban az aminosavak, melyek közül kiemelkedő a metionin. Segít közömbösíteni testünk anyagcsere-folyamatainak káros és mérgező melléktermékeit, az úgynevezett szabadgyököket, ezáltal védi és egészséges állapotban tartja a sejteket. A szabadgyökök semlegesítésében még hatékonyabb az l-cisztein, kiváltképp, ha más antioxidánsokkal (elsősorban szelénnel) együtt adják. Az l-cisztein védelmezi a sejteket a különféle sugárzások káros hatásaitól, továbbá erősíti a májat és az agyat az alkohol, illetve a dohányzás ártalmaival szemben. Az argininnel együtt támogatja a májat méregtelenítő feladatának ellátásában. Az arginin és az ornitin elősegíti a szervezetben termelődő, mérgező hatású ammónia eltávolítását, szükséges a máj tökéletes működéséhez. Modern világunkban kiemelkedően fontos az aminosavak májvédő hatása, melyet májvédő gyógynövényekkel és egyéb anyagokkal (pl. l-karnitinnel) is kiegészíthetünk.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385