L-Lysine plus – herpesz ellen

A herpesz sokunk számára váratlanul vissza-visszatérő rémálmot jelent. Időről időre elcsúfítja bőrünket, ráadásul fájdalmakkal és esetenként rossz közérzettel, levertséggel is járhat.

Ezért az ennyi ember életét megkeserítő állapotért két vírus tehető felelőssé, a herpes simplex 1 (HSV-1) és a 2-es (HSV-2) típus. Utóbbi nemi úton fertőz, majd a keresztcsonti idegdúcokban telepszik meg, a nemi szerveken és közelükben okozva panaszokat; míg az előbbi jellemzően cseppfertőzéssel, direkt kontaktussal (testi érintkezéssel, közös evőeszköz, pohár használatával) terjed. Ezzel a vírussal az emberek 40%-a megfertőződik, leggyakrabban már gyermekkorban.

A herpesz tüneteként az ajkakon és az ajkak környékén apró, folyadékokkal teli hólyagok jelennek meg, általában a lehető legrosszabb pillanatban. Néhányan előre érzik: fájdalom, viszketés, égő érzés jelzi, hogy rövidesen kezdetét veszi egy újabb periódus, amit általában hormonális változás, UV-sugárzás (napozás), fertőzés, lázas állapot, fizikai, szellemi vagy lelki stressz vált ki. Sajnos a vírus az akut fázis után sem tűnik el a szervezetből, az idegdúcokba visszahúzódva és ott megtelepedve készül a következő rohamra. Aki tehát egyszer elkapja a herpesz vírust, élete végéig hordozó lesz, bár nem biztos, hogy a tünetek is visszatérnek.

Kezelése a fellángolás alatt különböző krémekkel, szájon át alkalmazható agresszív antivirális gyógyszerekkel történhet. Ez utóbbiakat sokan a lappangó fázisban is folyamatosan alkalmazzák – remélve, hogy lerövidítheti vagy ritkíthatja az akut fázist –, ezzel folyamatos gyógyszeres terhelésnek kitéve a szervezetet. Az alkalmazás időzítésétől is függ ezeknek a szereknek a hatékonysága, amit viszont nagyon nehéz „eltalálni”, hiszen általában váratlanul jelennek meg a hólyagok.

Mivel a fertőzöttség világszerte rengeteg embert érint, ráadásul hosszú távon súlyosabb következményei is lehetnek (pl. szaruhártyabetegségek), sok kutatás foglalkozott a témával.

Ezek közül több is arra a következtetésre jutott, hogy a lizin, mely természetes módon jelen van szervezetünkben, valamiképpen segíthet a betegeknek. Ma már azt is tudjuk, hogyan.

A lizin a fehérjéinket felépítő 20 aminosav egyike. Olyan fehérjék felépítésében játszik fontos szerepet, mint a kollagén, ezen kívül segíti a kalcium felszívódását a vékonybélből, így a csontritkulás prevenciójában is hatásos segítség lehet. Mivel esszenciális, a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért külső forrásból kell pótolnunk, amit elhasználunk az anyagcserénk során.

Vizsgálatok kiderítették, hogy a lizin egy másik aminosavval, az argininnel kompetitív módon szívódik fel, tehát, ha egyikből több van, a másikból kevesebb tud bekerülni a szervezetbe. Mivel a herpesz vírusnak argininre van szüksége a szaporodáshoz, ezért a felszívás gátlásával a vírus szaporodását, ezáltal az akut fázist lehet gátolni, ami a tünetek csökkenésével is járhat. Az arginin nem esszenciális, tehát a szervezet is elő tudja állítani, így azzal, hogy a felszívódást lizin bevitelével gátoljuk, nem okozunk semmilyen hiánybetegséget. Bár jó lizinforrásnak számítanak pl. a gabonafélék, a húsok, ezek azonban argininből is jelentős mennyiséget tartalmaznak, így a kívánt lizin-arginin arányt nem lehet csak a táplálkozásunkkal elérni.

Egy 6 hónapon át végzett vizsgálatban a résztvevőket két csoportra – lizint kapókra és lizint nem kapókra – osztották. A vizsgálat időtartama alatt a lizint kapó csoportban feleannyi megbetegedést jelentettek, mint a lizint nem kapó kontrollcsoportban. Egy másik kísérletben napi 312-1200 mg lizint (egyszeri, illetve többszöri dózisban) alkalmazva azt találták, hogy lerövidítette az akut fázis idejét és a gyógyulási időt, valamint csökkentette a kiújulás gyakoriságát. A lizin egyik vizsgálatban sem okozott mellékhatásokat még 3000 mg/nap dózisban sem.

A fentiekből is látszik, hogy a lizin ígéretes kiegészítése lehet a herpesz ellenes terápiának, mivel lerövidítheti az akut fázis idejét és csökkentheti azok gyakoriságát, amellett, hogy nem agresszív vírusellenes „kemoterápiás” szer, hanem egy természetes, szervezetünkben is jelenlévő anyag.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385