Joint Protex Forte – komplex izületi védelem

 

Télen az ünnepek, a kinti sötétség és hideg sokakat késztet a passzívabb, otthonülő életmódra, könnyebben mondják le az edzést és kezdenek „téli álmot” aludni. Amikor azonban eljön a síszezon, a gyerekek szánkóztatása, baráti korcsolyázás vagy egyszerűen csak a balesetveszélyes közlekedési viszonyok is nagyobb sérülésveszélyt jelentenek a mozgástól elszokott ízületeknek. Egy rossz mozdulat és kész a baj, pedig sok esetben egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Ízületeink csontjaink összeköttetései, melyek a különböző irányú mozgást lehetővé teszik, biztosítják végtagjaink mozgékonyságát. A csontvégek speciális porccal borítottak, ezek alkotják az ízületet, körülvéve egy tokkal, mely a két felszín közötti folyadékot termeli, ezzel csökkentve a súrlódást, így az ízületekre ható erőt. Bemelegítéskor tulajdonképpen ezt a folyadékot kenjük szét egyenletesen, ezért sem maradhat el egy-egy edzés, vagy bármilyen, a szokásosnál megterhelőbb mozgás előtt. Emellett azt is fontos hangsúlyozni, hogy mindig a kornak és az edzettségi állapotnak megfelelő mennyiségű és intenzitású sportot űzzünk.
A kor előrehaladtával csökken a porcban található kollagén természetes víztartalma, így kiemelten fontos, hogy ennek tudatában biztosítsuk ízületeinknek a megfelelő tápanyagellátást. Az ízületi nedvnek a síkosításon túl, a porc táplálásában is szerepe van, ez gyakorlatilag az egyetlen lehetőség, hogy a kifejlett porc tápanyaghoz jusson.

Fontos elemei a porc anyagcseréjének a glükozamin, a kondroitin-szulfát, és a metil-szulfonil-metán, azaz az MSM. Rengeteg vizsgálat foglalkozott a fenti anyagok hatásával. Arra jutottak, hogy mindhárom hozzájárul a porc táplálásához és olyan betegségekben, mint például az ízületi gyulladás vagy a porckopás, hatékonyan javíthatja a beteg állapotát azáltal, hogy biztosítja az ízületi folyadék tápanyagtartalmát, és az ízület síkosítását.(1.)

glükozamin vizet képes megkötni, így értékes eleme az ízületi folyadéknak. A szervezet nem csak a porcépítésnél és az ízület nedvesítésénél használja, de a szalagok, inak alkotóeleme is. A vizsgálatok szerint fájdalomcsillapító hatásuk lehet, mely ugyan valamivel enyhébb és hosszabb idő alatt alakul ki az ismert nem-szteroid gyulladáscsökkentőkhöz képest, azonban előnyük, hogy nincs gyomor nyálkahártya károsító hatása, mint az általánosan alkalmazott szerek többségének. A kutatók úgy vélik, hogy glükozamin kiegészítést alkalmazva, táplálható a porc és növelhető az azt körülvevő folyadék mennyisége, továbbá feltételezik, hogy segíthet megelőzni a porckopást. (1.)(2.)

kondroitin-szulfát egy összetett szénhidrát, ami segít megőrizni a porc nedvességtartalmát, jelen van az ízületi nedvben, és vizsgálatok szerint hatásos segítséget nyújthat az ízületek gyulladásos betegségeinek terápiájában. (3.)

Az MSM kis mennyiségben megtalálható számos élelmiszerben, de nincs ajánlott napi beviteli értéke meghatározva. Usha és társai. által végzett vizsgálatban az MSM napi dózisa 500 mg volt, monoterápiában és kombinálva is.

A kutatások vizsgálták mindhárom hatóanyagot külön-külön és kombinációkban is. A legjobb eredmények a kombinált terápia alkalmazása során születtek. Ezek alapján elmondható, hogy szignifikánsan csökkenthetik az ostearthritis okozta fájdalmat és javíthatják az életminőséget. Ehhez a hatáshoz legalább 8 hétig kell alkalmazni a kombinált kezelést, mivel fájdalomcsillapítást és gyulladáscsökkentést elősegítő hatásukat hosszú távon fejtik ki. (1.)

Összefoglalva tehát, az ízületeink védelméért akkor tehetjük a legtöbbet, ha óvjuk őket, okosan sportolunk, nem terheljük őket plusz kilókkal és segítjük az épülésüket, regenerálódásukat, olyan élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel, melyek ízületeinkre gyakorolt jótékony hatását klinikai vizsgálatok támasztják alá.

Figyelem: Amennyiben glükozamin, kondroitin tartalmú étrend-kiegészítővel szeretne hozzájárulni ízületeinek egészségéhez és érzékeny a halakra vagy puhatestűekre, kérdezze meg kezelőorvosát!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385