Iron Plus – szerves vas C vitaminnal

Gyakran esünk abba a hibába, hogy egy-egy vitamint, ásványi anyagot csak egy funkcióhoz kötünk, miközben szervezetünk annyira komplex összefüggő rendszer, hogy így gondolkodni fatális tévedés is lehet. A D-vitamint is sokáig csak a csontépüléshez kötötték, ehhez hasonlóan sokan a vasnak is csak a vérképzésben tulajdonítanak fontosságot. Tévedés! Muszáj máshogy gondolnunk erre a létfontosságú nyomelemre, ezért összeszedtünk néhány meghökkentő adatot, amik egy puzzle részeiként állnak össze a cikk végére.

 

  • 2 milliárd ember szenved vashiány okozta vérszegénységtől a WHO adatai szerint.
  • A termékeny korú nők a menstruációval járó rendszeres vérvesztés miatt veszélyeztetettebbek.
  • Az USA-ban és az európai országokban is magas a terhességi vashiány okozta vérszegénység. Felmérések szerint az állapotos nők 30-40%-a vashiányos, ráadásul sokan eleve csökkent vasraktárakkal kezdik meg a terhességet.
  • A terhességi vashiány fokozza a komplikációk kockázatát (koraszülés, kis súllyal születés).
  • A magzat, később az újszülöttek és a kisgyermekek idegrendszeri fejlődéséhez, a teljes szellemi képességek kialakulásához nélkülözhetetlen a szükséges vas jelenléte. Ne feledd: az idegrendszer fejlődése az első három életévben rendkívül intenzív!
  • Az anyatejes táplálással biztosítható lenne a csecsemők vasszükséglete 6 hónapos korukig, de csak abban az esetben, ha az anya nem vashiányos.
  • A gyerekkori vashiány megszüntethető, de kezelése hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul hatásait már nem lehet visszafordítani. Ezt igazolják azok a vizsgálatok, melyek kikezelt vashiányos gyermekeket hasonlítottak össze olyan gyerekekkel, akik a vashiányt elkerülték. Előbbiek rosszabbul teljesítették a verbális, mentális és mozgásos teszteket, valamint IQ-tesztet, mindemellett viselkedési problémáik voltak, annak ellenére, hogy már nem szenvedtek vashiánytól.


A fenti tények a terhességi és gyermekkori vashiány problémájára világítanak rá. Egy gyermek elégtelen vasbevitele nem csak egyszerűen pillanatnyi, átmeneti állapot, hanem egész életére hat, meggátolva, hogy teljes szellemi-testi potenciáljával éljen.

Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vashiány megelőzésre, az életkornak és az állapotnak megfelelő vasbevitelre, szükség esetén étrend-kiegészítővel való pótlására!

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385