Evening Primrose Oil – ligetszépeolaj

A ligetszépe (Oenothera biennis) Észak-Amerikából származó, lágyszárú, évelő növény, amely a XVII. században került Európába. Egy-másfél méter magasra is megnő, éghajlati övünkön általában töltéseken és ugaron terem. Éjszakai rovarok porozzák be, ezért nyáron esténként hozza nagy, sárga virágait, melyek érdekessége, hogy reggelre rendszerint elhervadnak.

A növény számos olyan hatóanyaggal rendelkezik, melyek egészségre gyakorolt hatásai kiválóak. Bár a népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza, tudományos kutatása csak a XX. század elején kezdődött meg. A kecsegtető eredmények ismeretében a növényt ma már számos iparág felhasználja elsősorban étrend-kiegészítők, gyógyszerek és kozmetikumok kedvelt alapanyagaként. Cikkünkben a ligetszépe belsőleges alkalmazásával foglalkozunk bővebben.

 

A ligetszépéből készült étrend-kiegészítők – így a Calivita Evening Primrose Oil – hatóanyagát a növény zsíros magjából sajtolják. Mivel egyetlen gramm olaj kinyeréséhez több ezer magra van szükség, a világ legértékesebb olajai közé tartozik. Jellemző alkotórészei a vernolsav, a linolsav, a gamma-linolénsav, az olajsav és a palmitinsav-trigliceridek, valamint a foszfolipidek és a szterolok. Számunkra legértékesebb összetevői a linolsav és gamma-linolénsav*, melyek ún. esszenciális zsírsavak, tehát testünk nem képes őket előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítani a szükségleteinket. Mindennapi táplálékunk ugyan tartalmaz linol- és gamma-linolénsavat, de jellemzően csekély mennyiségben. Ez a két zsírsav a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik, melyek táplálkozás-élettani jelentősége kiemelkedő. Míg a telített zsírsavak elsődleges feladata az energiatermelés/energiaszolgáltatás, a többszörösen telítetlen zsírsavakból fontos hormonszerű vegyületek képződnek, továbbá a sejtek anyagában betöltött funkciójuk miatt is számottevő a szerepük.
A gamma-linolénsav prosztaglandinok előanyaga, melyek létfontosságú hormonszerű anyagok. Testünk összes fő rendszerét támogatják, beleértve az immunrendszert, a szív- és érrendszert, az idegrendszert, a reproduktív rendszert, testünk gyulladásra, fájdalomra adott reakcióit stb. Hozzájárulhat a hám- és kötőszövetek egészségének fenntartásához, ezáltal elősegíti a bőr egészségének megőrzését is. Az eredmény: érezhetően szebb, feszesebb, fiatalosabb bőr!
A linolsav kedvezően befolyásolja a vér összes, illetve LDL-koleszterinszintjét, a normál trigliceridszintet, ezáltal támogatja az egészséges keringést és az érrendszert.
A ligetszépeolaj számtalan más területen is jótékony hatást fejt ki: támogatja a hám- és kötőszövet egészségét, a normál keringést, az anyagcserét, E-vitamin-tartalma pedig hatékony antioxidánsként védelmet nyújthat a szabad gyökök sejteket károsító hatásaival szemben. Egyes tapasztalatok szerint a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek (premenstruációs szindróma – PMS) jelentkezését is nagymértékben gátolhatja.

 

FIGYELEM!: A ligetszépeolajat tartalmazó készítmények alkalmazása epilepsziás betegek számára nem ajánlott!

 

*A Calivita Evening Primrose Oil 500 mg gélkapszulája 365 mg linolsavat és 45 mg gamma-linolénsavat tartalmaz.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385