Cholestone – koleszterin csökkentő

CV0113_n

A „káros” koleszterinek ellen

Ön is szokott fogadalmakat tenni? Mert a legtöbben szoktunk. Tesszük ezt általában akkor, amikor új évet kezdünk, de talán még gyakrabban, amikor rájövünk, hogy valamelyik rossz szokásunk olyan méretet ölt, hogy megnehezíti mindennapjainkat, ront a közérzetünkön vagy kifejezetten veszélyezteti az egészségünket. Ilyenkor elhatározzuk, hogy holnaptól többet teszünk önmagunkért.

Manapság számos veszéllyel kell szembenéznünk, és közülük néhány fokozott rizikót jelent számunkra. A helytelen táplálkozás és a genetikai hajlam következtében például a népesség 85%-a számolhat a magas koleszterinszinttel járó kockázattal. A koleszterinlerakódás során szinte észrevétlenül kialakul az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, és megnő a szívinfarktus veszélye is. Ezért a magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek felé vezető első lépést jelentheti.

A szívbetegségek kutatásában ma is az egyik legfontosabb kérdés annak a kezdeti sérülésnek a kiderítése, amely megindítja az érelmeszesedés folyamatát. Kimutatták, hogy ebben a folyamatban a genetikai adottság és az étrend a legfontosabb kockázati tényező. Így a magas zsír- és alacsony rosttartalmú étrend, a hiányos antioxidáns-ellátottság és a túlzott vasbevitel jelenti a legnagyobb kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A legújabb kutatások szerint ez a kezdeti sérülés legtöbbször az LDL-koleszterin oxidációjával indul, ezt a sérülést azonban az antioxidánsok és egyéb anyagok enyhíthetik.

Az emésztés során a szabad zsírsavak és a monogliceridek felszívódnak a szervezetben, majd a véráramban különleges, fehérjébe csomagolt molekulaként (lipoproteinek) szállítódnak. A főbb lipoproteinek: a VLDL, az LDL és a HDL. Elsősorban a VLDL és az LDL felelős a trigliceridek és a koleszterin szállításáért a májból a testsejtekbe, a HDL pedig a zsíroknak a májba való visszajuttatásáért felel. Míg a HDL-koleszterinszint emelkedése védőhatású a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, az LDL és a VLDL szintjének emelkedése összefüggésbe hozható az érelmeszesedés kialakulásának fokozott kockázatával. Az utóbbi az infarktus egyik fő oka. Az LDL-koleszterin többszörösen telítetlen zsírsavait a szabad gyökök és az oxidánsok nagyon könnyen károsítják, ami az érelmeszesedés kialakulását segíti elő. Ezért a megelőzésben elsősorban ezt a folyamatot kell megakadályozni.

Gondoljuk végig: hogyan állhatnánk útját a magas koleszterinszint miatt kialakuló betegségeknek?

A helyes táplálkozás mellett elsősorban olyan étrend-kiegészítők fogyasztásával, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy védelmet nyújtsanak a vér megemelkedett zsírtartalmának káros hatásai, illetve a zsírok kóros, peroxidált formái ellen, így csökkentve az érelmeszesedés kockázati tényezőit.
Ilyen készítmény fogyasztása tehát javasolt:
– emelkedett koleszterinszint esetén;
– túlsúlyos egyéneknek;
– ha Ön érelmeszesedéssel, magas vérnyomással küszködik, illetve családjában előfordult már szívinfarktus.

A jelenlegi kutatások két fontos tényezőt emelnek ki az érelmeszesedés megelőzésében: a szükséges telítetlenzsírsav-felvétel (elsősorban alfa-linolénsav) biztosítását és a megfelelő antioxidáns-ellátottságot.

Ideális alapanyagok:

A lenmagolaj az omega-3 zsírsavak leggazdagabb forrása a természetben. Elsősorban azért különleges, hogy tartalmazza mindkét szükséges omega-3 zsírsavat, nevezetesen az alfa-linolénsavat és a linolsavat. Az anyagcserében betöltött szerepük mellett az esszenciális (létfontosságú) zsírsavak tulajdonképpen védő és gyógyító hatásúak is lehetnek a szívbetegségek esetében. Az omega-3 zsírsavak a koleszterinszintet kisebb mértékben, míg a trigliceridszintet jelentősen csökkentik, ugyanakkor gátolják a májsejtek VLDL-képzését.

A zsírsavak és a koleszterin oxidációja elleni védelmet elsősorban az antioxidánsok nyújthatják, amelyek kémiai tisztítóként működnek. Elfogják a szabad gyököket, mielőtt azoknak esélyük lehetne a sejtek károsítására. Az emberi szervezetben megtalálható két fő antioxidáns a C-vitamin és az E-vitamin. A C-vitamin vízben oldódó antioxidáns, míg az E-vitamin zsírban oldódik, és így tárolódik a szervezetben. Oxidatív stressz esetén a C-vitamin az első védelmi vonal az LDL-oxidáció ellen, ráadásul kíméli is az E-vitamin-készletet, mivel csökkenti az oxidált E-vitamin mennyiségét. Belátható tehát, hogy az antioxidánsok együttesen működnek a leghatékonyabban, ezért az a legelőnyösebb, ha pótlásukat komplex antioxidáns készítménnyel oldjuk meg.

A pektinek, kiváltképp az almapektin jótékonyan befolyásolja a zsíranyagcserét. Kitűnő zsírfelszívó, mivel képes a vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) csökkentésére azzal, hogy nagyban megnöveli a széklet mennyiségét, ugyanakkor korlátozza a koleszterin és a triglicerid termelődését a májban. A pektin más rostokkal együtt javítja a vastagbélműködést, és központi jelentőségű a vastagbélben lévő baktériumflóra megőrzésében. Minél több vízben oldható rostot viszünk be a szervezetbe, annál inkább csökken a vér koleszterinszintje. Étkezés előtt vízzel bevéve, a vízben oldódó rost megköti a vizet a gyomorban, és zselatinszerű masszát képez, amely telítettségérzést okoz, egyúttal csökkenti a szervezet által felszívott tápanyagokban lévő kalóriát is.

A fokhagyma évszázadok óta alkalmazott nővény a népi gyógyászatban. Több olyan hatóanyagot tartalmaz, amely mérsékli az LDL-koleszterin szintjét a vérben, és emeli a védő HDL-koleszterin koncentrációjának szintjét, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A lecitin serkenti a koleszterin eltávolítását a vérből, ezért jelentős szerepet játszik a zsíranyagcserében.

Mivel az emelkedett koleszterinszint számos betegség kockázati tényezője, különösen fontos, hogy ügyeljünk a normál értékek fenntartására, a szükséges telítetlen zsírsav (elsősorban az alfa-linolénsav) felvételére és a megfelelő antioxidáns ellátottságra.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385