Beta Carotene

CV0215_n

Utazva a buszon vessen egy gyors pillantást utastársaira. Minden negyediknél álljon meg egy pillanatra. Ők azok, akik a statisztika szerint rosszindulatú daganatos betegségben fognak meghalni. Magyarországon ugyanis, az összes haláleset negyedét rosszindulatú daganatos betegségek okozzák. Döbbenetes! Vigyázzon, hogy Ön harmadik legyen!

A daganatos betegségek kezelésének kudarcát legtöbbször a betegség kiújulása jelenti. Csak a korai stádiumban észlelt betegeknél jó a gyógyulási arány, de köztük is magas a második tumor kialakulásának rizikója. A leírtakból következik, hogy a rák legbiztosabb ellenszere a megelőzés lehet. Táplálkozásunkat és életmódunkat kell megváltoztatni. A fej-nyaki tumorok 90%-a például a dohányzás káros hatásainak következménye. Az ilyen típusú daganatoknál a megelőzést a dohányfüst és egyéb rákkeltő anyagok mellőzése, elkerülése jelenti. A dohányzási hajlandóság azonban alig csökken, miközben sokan nem saját akaratukból, passzívan szenvedőként szívják a füstöt.

Nagy valószínűséggel állítható, hogy a tumorok kialakulása molekuláris események sorozatának eredménye. Ennek első lépcsőfoka egy tumormegelőző állapot kifejlődése, mely elváltozás a károsító szerv teljes szövetterületén jelentkezhet. Molekuláris szinten ez egy olyan folyamat, amelyben a DNS kritikus része megváltozik. Röviddel ezután a sejtek papillómákat vagy polipokat alkotnak, és befejező lépésként kialakul a daganat. A leghatékonyabb eredményt ennek a rákmegelőző állapotnak a felismerése jelentené, de a jelenleg használt módszerek nem egyértelműek, mert a normális szövetekben is gyakran kimutatható molekuláris deformitás. Az azonban már most bizonyos,hogy a daganatmegelőző állapot molekuláris szinten pozitív irányba befolyásolható.

A rákmegelőzés területén jelenleg a figyelem az A-vitaminra és a béta-karotinra is irányul. Az A-vitamin megakadályozza a sejtmagban lévő örökletes anyagok és a sejtet korlátlan osztódásra kényszerítő kémiai vegyületek kötődését. Kiemelkedő a jelentősége a bőrelváltozások kezelésében. A-vitamin hiányában vizelet-elfolyási zavarok, hólyagkőképződés is előfordulhat. Ha a légutak területén fordul elő az A-vitamin hiánya, ez a nyálkahártyák kiszáradását okozza, s ezzel a nyálkahártya elveszti azt a funkcióját, amely a kórokozók elleni védelemben és azok megsemmisítésében nyilvánul meg. Akinek A-vitamin hiánya van, könnyebben fázik meg. Az A-vitamin óvatos adagolása fokozza a bőr és a nyálkahártyák védekezőképességét. Az óvatosságra azért van szükség, mert az A-vitamin zsírban oldódik, a felesleges elraktározódik, ezért túladagolható!A béta-karotinról sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy az A-vitamin elővitaminja (provitamin). Ma már bizonyított tény, hogy a béta-karotint nem lehet csak az A-vitamin elővitaminjának tekinteni, jelentősége ennél jóval nagyobb. Svájci és amerikai kísérletek alapján biztosan állítható: a béta-karotin egy olyan természetes anyag, mely képes a rák keletkezésének rizikóját lecsökkenteni, vagy a már meglévő tumor továbbterjedését gátolni, talán visszafejleszteni is. Azaz a béta-karotin rákellenes védőfaktornak tekinthető. Hiánya esetén fokozódik a betegség kialakulásának veszélye, ha azonban elegendő mennyiségben van jelen szervezetben, az növeli a rák elkerülésének esélyét. A béta-karotinnak ez a védőfunkciója három  különböző hatáson alapul.

Először: a béta-karotin antioxidáns, s mint ilyen leköti, közömbösíti a szervezetben lévő szabadgyököket. A szabadgyökök szabad töltéssel rendelkező, igen agresszív molekulák, amelyek nagyon gyorsan reakcióba lépnek más molekulákkal, így képesek a sejtek megváltoztatására, sejtburjánzásra.

Másodszor: fokozza a szervezet saját védekezőképességét, mozgósítja a falósejteket, amik a szervezetben képződő rákos sejteket megsemmisítik.

Harmadszor: segíti a napfény ultraibolya sugarainak hatására keletkező, ún. szinglet-oxigén megkötését, amely vegyület \’\’kötetlenül\’\’ szintén rákot idézhet elő. Az USA Nemzeti Rákintézete a rák megelőzése céljából napi 6 milligramm béta-karotin szedését javasolta. Ez a mennyiség 100 gramm sárgarépában, vagy 120 gramm spenótban, vagy 1200 gramm paradicsomban, vagy 6 kg almában található. Mivel ilyen sok gyümölcsöt, zöldséget tartósan nem mindenki tud fogyasztani, ezért jó, hogy a béta-karotin szedhető kivonat formájában is. Ellentétben az A-vitaminnal, a béta-karotin szedése teljesen veszélytelen. Ha túl sok kerül a szervezetbe, az akkor sem dolgoz föl belőle többet a szükségesnél, a felesleget a zsírszövetekben raktározza el. Túladagolásra figyelmeztet a bőr egyes területeinek besárgulása, ám ez ártalmatlan folyamat, az adag csökkentésével megszűnik. A béta-karotin jelenléte csökkenti a sejtek E-vitamin szintjét, ezért szükséges az E-vitamin pótlása.

Figyelem!

A cukorbetegek szervezete kevesebb béta-karotint tud hasznosítani, így ők szedés előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal!
A béta-karotin minden zöld és sárga növényben megtalálható. Legértékesebb forrásai: sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sárgadinnye, sárgabarack, tök, cékla, brokkoli, fokhagyma, lucerna, mustármag, halmájolaj.
Az élelmiszerek gyakran szennyezettek vegyszerekkel, környezetkárosító anyagokkal, táplálékkiegészítővel ez a veszély nem áll fenn.
Dohányosok konzultáljanak kezelőorvosukkal a béta-karotin szedése előtt.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ertical/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385